Onze reünie op 10 oktober 2014 was een groot succes, dus we besloten om het het jaar erna nog eens dunnetjes over te toen.
En het jaar daarna, nog eens........ en voor we het wisten was het een traditie. Alleen 2020 viel in het water door Corona.
Hieronder alle verslagen, maar iedereen is natuurijk vooral nieuwsgiering naar de foto's. Die vind je hier!
Gewoon klikken op de link en dan wijst het zich eigenlijk vanzelf. Er is wel een wachtwoord nodig, maar dat kennen jullie natuurlijk allemaal van buiten.
(Ja toch?? Anders even opvragen bij de bookmeker:
)
Voor het verslag van de jaren 2015 t/m 2022 kun je op het jaartal klikken:
2015 2016 2017 2018 2019 (in 2020 hadden we Corona) 2021 2022
2024: Einsteintelescoop
Op 4 oktober kregen we een inkijk in de plannen om een meetinstrument te ontwikkelen voor het meten van zwaartekrachtgolven.
Best wel een ingewikkeld onderwerp uit de theoretische natuurkunde, maar er gaan geruchten dat ook een aantal van onze HBS-A collega's de voortreffelijke presentatie van dr Gideon Koekoek (Universitair docent bij het Maastricht Science Programme) met veel belangstelling hebben gevolgd.
Als de Italianen ons geen hak zetten (want die willen hem ook hebben..) zou dit rond 2028 wel eens een gigantisch project in de Euregio Maas-Rijn kunnen worden.
De foto's staan op de bekende plek (zie boven). Daar vind je ook de QR codes naar wat interessante sites, maar we verklappen ze ook hier:
... en een artikel uit het UMagazine van oktober
En als voorbereiding was daar weer de: . Je vindt hem Hier!
2023: Fort Eben Emael
Dit jaar een buitenlandse reis: Fort Eben - Emael, even ten zuiden van Maastricht, ingegraven in het Belgsiche deel van de Sint Pietersberg en voltooid in 1935.
Boven op het fort waren geschutskoepels en kazematten waarmee de omgeving onder vuur genomen kon worden, met name de nabijgelegen bruggen over het Albertkanaal. Op een lager niveau was een gigantische ondergrondse kazerne waarin plaats was voor 1200 man. Dit uniek gelegen en uitstekend bewapend sperfort beschouwde men destijds als onneembaar.
Helaas was de realiteit op 10 mei 1940 anders. De Duitsers landden met zweefvliegtuigen bovenop het uitgestrekte vlakke plateau van het fort waar geen versperringen of landmijnen aanwezig waren. De zweefvliegtuigen hadden zware springladingen aan boord waarmee de meeste geschutskoepels werden vernield. Na twee dagen moesten de Belgen zich overgeven.
In twee groepen kregen we een interessante rondleiding door dit indrukwekkende bouwwerk.
Dit jaar een nieuwe borrel- en eetgelegendheid: Brasserie Capital aan de Boschstraat. En daar was het als vanouds bere-gezellig.
In de aanhef hierboven staat waar je de foto's van Eugène, Huib en Jules kunt vinden.
Vermeldenswaard is nog dat onze reünie dit jaar werd ingeleid door twee nummers van een nieuwe loot aan de vaderlandse pers: de
, lees hem hier: Veldekegazet 1 Veldekegazet 2
2022: Cellebroederskapel
Dit jaar had ons onvolprezen Petit Comité weer eens iets heel anders voor ons in petto: Een bezoek aan een plek die lang niet alle Maastrichtenaren kennen: de Cellebroederskapel, gebouwd in 1360. De beheerder, John Eijssen, vertelde een enthousiast verhaal over deze prachtige plek aan de Brusselsestraat. De kapel is ook de "tempel" van de Maastrichtse vrijmetselaarsloge La Constance. Secretaris Hans Rijnders gaf een inleiding over de vrijmetselarij als levensbeschouwing, waarbij hij ook uitlegde dat de "geheimen" van de loge vooral een garantie waren voor het onderlinge vertrouwen. Helaas was het Binvignat orgel niet in speelbare staat, maar dat werd meer dan goed gemaakt door een schitterend exposé van Lucas Ponet over de verschillende typen orgels en de bijzondere plaats die het Binvignat orgel daarbij inneemt. En Café Lure is niet meer, dat heet nu Blend. Maar daardoor was de avond niet minder gezellig.
De foto's van Jules en Eugène vind je dus hier.
2021: De Wèrreke
Na een jaar gedwongen coronapauze was er dit jaar weer een echte reünie, waarbij nieuwe gasten aanwezig waren.
Om te beginnen een aantal van onze collega's uit de eindexamenjaren 1963 en 1965. Heel leuk om deze mannen na al die jaren weer te ontmoeten en ook fijn dat onze groep weer ouderwets gezellig groot was.
Maar ook heel bijzonder: voor het eerst was een van onze vroegere docenten aanwezig: Mohikaan Raymond Geuskens.
Niemand minder dan onze eigen Jo Voorst verzorgde een rondleiding door de Wèrreke, in de volksmond ook wel de Hoge en Lage Fronten genoemd. We begonnen in de Lage Fronten, het "natte" gedeelte waar nog een heuse stadsgracht aanwezig is. Deze werd van water voorzien via het ondergrondse Jekerkanaal. De Hoge Fonten lagen te hoog om nog van water te worden voorzien.
Jo gunde ons even in inkijkje in de ondergrondse kazematten, een 11 kilometer lang netwerk van ondergrondse tunnels dat nog grotendeels intact is.
De foto's van Eugène Vingerhoeds en Jules Meijer staan op de gebuikelijke plaats (zie bovenaan de pagina).
2019: Regionaal Historisch Centrum Limburg
Deze keer richtten we onze blik op een markant gebouw in het centrum van onze stad, namelijk het ‘awwe Minnebreurekloester’ aan de Pieterstraat oftewel het RHCL. Met ’n archief van zo’n 24 km lengte kom je daar al zoekende snel interessante foto’s c.q. artikelen tegen, bijvoorbeeld een met de prikkelende titel “Verboden vruchten in de hemelse Helstraat”.
Een beschrijving van de rondleiding door Herman Welters vind je hier. Tijden de rondleiding werd onder andere aandacht besteed aan een van de oudste documenten betreffende de stamboom van de abdissen van Thorn. John Candel refereert daaraan in zijn bedankmail, zie hier. De foto's staan op de gebuikelijke plaats (zie bovenaan de pagina).
2018: Restauratieatelier SRAL
Klik hier voor een impressie van de hand van Jo Voorst
De foto's staan op de gebuikelijke plaats (zie bovenaan de pagina).
2017: 't Stadhoes
De powerpoint presentatie van Theo Timmers en Servé Minus kunt je hier downloaden en bekijken
De film over de verbouwing vind je hier (opent in een apart venster)
Op de site van de gemeente staat trouwens een mooie digitale rondleiding (opent in een apart venster)
De foto's staan op de gebuikelijke plaats (zie bovenaan de pagina).
2016: de ENCI
Eerst wat links over wat we gezien hebben (elke link opent in een apart venster):
ENCI groeve:
De site van Natuurmonumenten
ENCI - gebied
Chalet Observant
ENCI groeve gids
De Schark:
Mergelgrotten.com
Broeders van Maastricht
over de boeken van Paul Bronzwaer:
De Schark
Maastricht en Luik bezet
De foto's staan op de gebuikelijke plaats (zie bovenaan de pagina).
En dan traditiegetrouw de reacties:
Väöl daank veur 't ouch dit jaor weer perfek organiseren vaan de reünie vaan de indexameklasse HvVC 1964 (en e bitsje 1965 wie iech). Geer höb 't verleie weer met de touwkoms verboonde op 'n hiel plezerige meneer. Plaotse boe me neet kump, höbbe veer noe gezeen. En de gaank mèt Pol Bronzwaer nao de Schark heet us plaotse laote zien boe euver veer wèl dèks gehuurd höbbe, mèh boe veer nog noets gewees waore. Iech loer noe al weer oet na koumend jaor.
(Guus Stille)
-=-=-=-=-=--=
Graag wil ik het 'petit comité' bedanken voor de organisatie van een bijzonder geslaagde Veldeke reunie 2016. De introductie en rondleiding in de transformerende Encigroeve was erg boeiend en doet mij verlangend uitzien naar de voltooiing daarvan. De ontvangst en het verblijf in de Lure en haar cullinaire geneugtes overtrof alle verwachtingen en de sfeer en gezelligheid om elkaar weer te ontmoeten en bij te praten was geweldig. Nogmaals dank voor deze geslaagde dag en ik kijk graag weer uit naar de volgende Veldeke reunie 2017.
(René Castermans)
-=-=-=-=-=-=--
Bedaank veur weer 'ne geweldigen daag.
( René Bemelmans)
-=-=-=-=-=-
Iech höb 't weer geweldig nao miene zin gehad en dink, dat ederein dat zal beame!
De leste 3 ( Herman W. - Paul V. en iech Bert Cl.) ginge um 01.30 de kaffee oet.
Veer hadde meujte met opstappe, meh oeteindelek ging Herman toch es ierste de deur oet.
Paul en iech, neet veul later.
(Bert Claessen)
-=-=-=-=-
Nog eve trökloerend, vendaog zaog ich ‘ne foto vaan ’t ejnd van h’t sintpieterspad in Trouw. Dat waor e oetkiekplatform bovenop de Sint Pietersberreg mèt oetziech op de ENCI en d’n Observant. Sjus vriedag geopend.
Veer höbbe dao ‘ne sjoene naomiddaag gehad, en veer koste dao aoch nog de Scharn bezeuke, boe twee vaan mien hiernonke vaan de Beyard ziech aofgesloof mote höbbe tusse de gebèjje door.
En aon 't eind in de caffe voond iech e duuster heukske boe alles zoe aofgesjerremd waor dat ich edereen - en veural miechzelf- good kos verstoon.
De hiere organisatore wil ich hejmèt van harte bedanke veur zoene sjoene daag. Hulde veur ’t organiserend comité dat alles piekfèjn geregeld had vaan de aonkoms tot de Looierstraot.
En wat ich in de zestiger jaore noets veur meugelik had gehawwe: Op de trökweeg höb ich bèj d’n aonkoms aon de statie de nationale jeugdkampioen op de hoonderd meter mèt twie sekonde geslage.
En wat doen veer volgend jaor: ’n rollatorwedstrijd bij de roondgaank door de Slivvrouwe? Veer zalle zien wee dao ’t ierste aonkump.
Euverigens, dao vergeet ich nog te zègke dat de inzjeneurs wel de sjoenste braandbomme kinne ontwerpe, meh dat daankzij de alfa’s en de lierare veurkaome weurd dat die te vaol slachtoffers make. Dus alsnog hulde aon de eloquente Fons Bronzwaer!
(Huub Philippens)
-=-=-=-=-
De foto's staan op de gebuikelijke plaats (zie bovenaan de pagina).
Verder: een impressie van Jo Voorst
‘Jao, diech höbs us aon ’t hart gelege, Mestreech door alle iewe heer….’
….en dus beklommen we op vrijdagmiddag 2 oktober j.l. de trappen van het Eiffelgebouw aan de Bosschstraat om Maastricht weer eens van een heel andere kant te bekijken. En we kregen het weer dat we verdienden….
Of het kwam door het weer, de vlaai van Hermans of de locatie ‘Allo Allo’, feit is dat het ‘petit comité’ na afloop veel positieve reacties ontving en inmiddels al begonnen is met de voorbereidingen voor 2016 waarbij het motto is: ‘Mètdoen is belaankrieker daan winne’.
Van de 40 ingeschreven reünisten waren er die dag 37 aanwezig.
Enkele reacties…..
Ja, het was een uitermate gezellige Reünie met een voortreffelijk en interessant programma tijdens de namiddag en een gezellige bijeenkomst van onze AOW-ers in Alo Alo met voortzetting door de harde kern (de pinhawers met unne hiel groete doors) in de Wolwaag tot 02.00 h.
Herman Weltens
-=-=-=-=--=
't Waor geweldig um de gewijzigde oontwikkelinge in en um de 'Finx' te zien en te hure en daan vervolgens dat nog 'ns te bepraote in 'Allo-Allo'.
Guus Stille
-=-=-=-=-=-
Hiel vaöl daank veur dee prachtige middag en aovend en veural veur de kammeraodsjap; ’t heet mer ein naodeil: mien heimwee nao Mestreech weurt, door zoene sjoenen daag, ernstig aongewakkerd.
(Ger de la Haye)